Chabot Museum

Eye can(t) see art

Chabot Museum

Stem op dit project

Ik stem op

Chabot Museum

Aanhef*
Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
Telefoonnummer
*Verplicht in te vullen

Het Chabot Museum Rotterdam huist in een van de mooiste villa’s van de stad. Hier sta je oog in oog met de monumentale werken van Henk Chabot (1894-1949), zijn tijdgenoten en hedendaagse geestverwanten. Het museum voor internationaal expressionisme biedt in de lichte open ruimtes een persoonlijke kunstbeleving op wereldniveau.

Luister hier naar de plannen van het Chabot Museum:

Samen ontdekken
Museum bezoekers met een visuele beperking zijn vaak afhankelijk van speciale tours, op maatgemaakte installaties of specifieke multi-zintuiglijke tools voor een selectie aan kunstwerken. Daarnaast is er weinig ontworpen, voor deze doelgroep, om samen met een ziende compagnon kunst te beleven, op een gelijkwaardige manier. Het uitgangspunt voor het ontwerp was daarom een toolkit te ontwerpen, die visueel beperkte museumbezoekers en een ziende compagnon helpt om samen kunstwerken (naar keuze), te verkennen op een gelijkwaardige, rijke en speelse manier, tijdens een onafhankelijk museumbezoek.

“Eye Can(t) See Art”
De toolkit bestaat uit een set van verschillende themakaarten met daarop, onder andere, instructies om objectief een kunstwerk te beschrijven, elkaar kritische vragen te stellen over kunst, en het aan elkaar uit te beelden, bijvoorbeeld door voelbare tekeningen te maken van het kunstwerk. Naast deze eenvoudig te volgen instructiekaarten heeft de kit nog meer tools om meerdere zintuigen te gebruiken en met elkaar op een nieuwe manier te communiceren. Daarnaast bevat de toolkit een app, om ook achtergrondinformatie over het kunstwerk of de kunstenaar op te vragen. Zo kan je reflecteren op je eigen bevindingen. De kaarten zijn geïnspireerd op bestaande observatie- en communicatietechnieken om met elkaar, zonder oordeel en gelijkwaardig, te observeren wat er in het kunstwerk te zien is.

Stem op dit project

Ik stem op

Chabot Museum

Aanhef*
Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
Telefoonnummer
*Verplicht in te vullen

Meer over Raak