Natuurhistorisch Museum Rotterdam – 3e prijs

Rotterdam

Natuurhistorisch Museum Rotterdam – 3e prijs

Ik stem op

Natuurhistorisch Museum Rotterdam – 3e prijs

Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
*Verplicht in te vullen

Het thema natuur werpt geen drempels op – natuur is overal en van iedereen, waar of wie je ook bent. Dat besef draagt het Natuurhistorisch Museum Rotterdam uit, met een flinke dosis humor en doorspekt met wetenschap.

Het plan

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam wil een audiotour ontwikkelen waarmee bezoekers met een visuele beperking op eigen gelegenheid het museum kunnen bezoeken en dezelfde informatie opdoen als mensen zonder beperking. De audiotour doet alle (semi)permanente zalen van het museum aan en biedt bezoekers op veel punten een object om te voelen of een andere korte activiteit om een zintuig te prikkelen, om zo het verhaal te duiden. Deze audiotour is gedurende openingstijden altijd beschikbaar voor alle bezoekers en de voelobjecten zullen permanent in het museum staan.

Audiotour

De audiotour geeft antwoord op prikkelende vragen als hoe een ijsbeer is ontstaan, of mensen van apen afstammen en waarom de kiezen van een olifant zoveel ribbels hebben. Hiertoe wordt een bestaande audiotour herschreven, zodat informatie die voor ziende bezoekers vanzelfsprekend is, ook voor bezoekers met een visuele beperking beschikbaar is, zoals het introduceren van elke zaal waar de bezoeker binnenloopt.

De tour richt zich in de eerste plaats op bezoekers met een visuele beperking, maar zal voor alle bezoekers, met en zonder visuele beperking, een aanvulling op het museumbezoek zijn. Voor bezoekers met beperkt zicht zal de audiotour inclusief voelbare onderdelen een mooie aanvulling zijn op hetgeen ze nog wel kunnen zien. Voor volledig blinde bezoekers zal het een ervaring zijn te kunnen voelen hoe een eend of een olifantenkies gevormd is. En ook voor bezoekers met volledig zicht is het een leuke beleving om een opgezet dier of een oeroud fossiel aan te raken. De audiotour is dus ook iets wat bezoekers met een visuele beperking samen met hun partner, vriend of ander museummaatje kunnen beleven.

Stem voor de RAAK Stimuleringsprijs

Tot en met 30 november 2021 kun je stemmen op het Natuurhistorisch Museum Rotterdam voor de RAAK Stimuleringsprijs 2021.

Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam:

‘Doodleuk voelen aan een geribbelde olifantenkies en de zachte krulstaart van een eend of het zingen van een potvis horen – in het museum wil je al je zintuigen gebruiken. Dezelfde beleving voor iedere bezoeker, dat realiseren wij. Daarom verdient het Natuurhistorisch Museum Rotterdam die eerste prijs!’

Ik stem op

Natuurhistorisch Museum Rotterdam – 3e prijs

Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
*Verplicht in te vullen

Meer over Raak