Rijksmuseum Muiderslot – 2e prijs

Muiden

Rijksmuseum Muiderslot – 2e prijs

Ik stem op

Rijksmuseum Muiderslot – 2e prijs

Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
*Verplicht in te vullen

Rijksmuseum Muiderslot, vlakbij Amsterdam, is een van de oudste en best bewaarde kastelen van Nederland. Het kasteel, de tuinen en het omliggende water bieden jong en oud inspiratie, verwondering, reflectie, ontspanning en plezier.

Het plan

Het Muiderslot zet in op ervaren van het kasteel met álle zintuigen via het overkoepelende project ‘Sense the Castle’. Dit start met het ontwikkelen van aanbod voor mensen met een visuele beperking. Doel is om instaprondleidingen te ontwikkelen voor (individuele) bezoekers met een visuele beperking én om de collectie voor hen toegankelijker maken door een tactiele maquette en een audiotour met uitgebreide beeldbeschrijvingen. De aandacht voor multi-zintuiglijkheid opent ruimte voor perspectieven die eerder in het Muiderslot geen of weinig aandacht hebben gekregen. Zo leidt bijvoorbeeld aandacht voor geuren en smaken uit de kasteeltuinen en de slotkeuken tot gesprekken over de herkomst van planten en ingrediënten en daarmee over de uitwisseling tussen culturen vroeger en nu.

Het kasteel

Het kasteel zélf is het topstuk van de collectie. In de instaprondleidingen zal er speciale aandacht zijn voor de tactiele mogelijkheden die het gebouw biedt: het voelen van de dikke muren of de eeuwenoude uitgesleten traptredes, het beleven van de kou of een haardvuur in de winter, het ruiken van gerechten en geurige specerijen in de slotkeuken, het drinken uit een glazen roemer, het eten van een tinnen bord, het horen van muziek in de Ridderzaal etcetera. Het museum gelooft in een integrale aanpak, waarbij alle zintuigen aandacht krijgen in de museumervaring, zowel binnen als buiten. Wanneer je het kasteel en de tuinen niet (goed) kunt zien, kun je de plek immers wel voelen, horen, ruiken of proeven. Zo kom je van alles te weten over de veelzijdigheid van het Muiderslot.

Stem voor de RAAK Stimuleringsprijs

Tot en met 30 november 2021 kun je stemmen op het Muiderslot voor de RAAK Stimuleringsprijs 2021.

Annemarie den Dekker, directeur van het Muiderslot:

‘Wanneer wij de RAAK Stimuleringsprijs winnen, kunnen we deze magische plek voor nóg meer mensen toegankelijk maken. Wij zijn als rijksmuseum immers van iedereen en voor iedereen. Door alle zintuigen te betrekken, verrijken we het museumbezoek voor velen. Stem dus op het Muiderslot!’

Ik stem op

Rijksmuseum Muiderslot – 2e prijs

Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
*Verplicht in te vullen

Meer over Raak