Museum Het Schip

Amsterdam

Museum Het Schip

Stem op dit project

Ik stem op

Museum Het Schip

Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
*Verplicht in te vullen

Museum Het Schip laat aan bezoekers het verhaal van de Amsterdamse School zien, horen, ruiken en voelen en trakteert ze tijdens rondleidingen, wandelingen, bustochten en fietstochten op een totaalervaring op de vele plekken waar de Amsterdamse School aanwezig is.

Het plan

Het museum wil tentoonstellingen, workshops en rondleidingen multizintuiglijk aanbieden aan mensen met een visuele beperking, zowel kinderen als volwassenen. Architectuur is er niet alleen om naar te kijken, maar kan met alle zintuigen ervaren worden! Voel de gevels golven onder je handen, onderga de bedompte geur van de negentiende-eeuwse krotten en volg de kunstige metselverbanden van de Amsterdamse School door de stad tijdens de rondleidingen. De vaste tentoonstelling wordt aangepast zodat bezoekers met een visuele beperking het museum zelfstandig kunnen bezoeken. Daarnaast vindt Museum het Schip dat iedereen zich creatief moet kunnen uiten, ongeacht beperking. Daarom worden ook de workshops toegankelijk voor blinde en slechtziende mensen. Speel met de ambachten en maak je eigen Amsterdamse School tegel of klei je eigen metselverband.

Voor alle bezoekers is het voelen, ruiken en horen een meerwaarde. Het gebruik van meerdere zintuigen is daarom een verrijking van elk museumbezoek. Door de multizintuiglijke tentoonstellingen, workshops en rondleidingen kan iedere bezoeker gelijkwaardig het museum bezoeken.

De Amsterdamse school

De zichtbare schoonheid van de architectuurstijl uit zich in uitbundige tastbare vormen. De geuren van de krotten van weleer werden vervangen door schone lucht in huizen die – door stromend water in het huis en ramen in alle kamers – een totaal andere geurbeleving kregen. De kakofonie van geluiden, hele gezinnen in eenkamerwoningen, werd door de gescheiden ruimtes in de huizen vervangen door een rustiger gezinsleven voor de bewoners. Rechte gevels maakten plaats voor golvende, ronde en speelse ornamenten en figuren. Door het gebruik van meerdere zintuigen kunnen straks ook blinde en slechtziende bezoekers de schoonheid van de Amsterdamse school ervaren bij Museum Het Schip.

Stem voor de RAAK Stimuleringsprijs

Tot en met 30 november 2021 kun je stemmen op het Museum Het Schip in Amsterdam voor de RAAK Stimuleringsprijs 2021.

Josee Roel, directeur Museum Het Schip:

“Sociale gelijkheid stond hoog in het vaandel bij de architecten van de Amsterdamse School. Bouwen aan vooruitgang was het uitgangspunt. Tot op de dag van vandaag streeft Museum Het Schip daarom naar toegankelijkheid voor alle doelgroepen in het museum. Stem nu op Museum het Schip!”

Stem op dit project

Ik stem op

Museum Het Schip

Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
*Verplicht in te vullen

Meer over Raak