Museum Het Schip – winnaar 2021

Amsterdam

Museum Het Schip – winnaar 2021

Ik stem op

Museum Het Schip – winnaar 2021

Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
*Verplicht in te vullen

Museum Het Schip in Amsterdam wint € 30.000,- om tentoonstellingen, workshops en rondleidingen multizintuiglijk aan te bieden aan mensen met een visuele beperking. Dit plan kreeg de meeste stemmen van het Nederlandse publiek en ontvangt daarom de eerste prijs van de RAAK Stimuleringsprijs 2021.

Sociale gelijkheid stond hoog in het vaandel bij de architecten van de Amsterdamse School. Bouwen aan vooruitgang was het uitgangspunt. Tot op de dag van vandaag streeft Museum Het Schip daarom naar toegankelijkheid voor alle doelgroepen in het museum.” – Josée Roel, directeur Museum Het Schip.

Rijksmuseum Muiderslot wint de tweede prijs (€ 20.000,-) voor het ontwikkelen van instaprondleidingen voor (individuele) bezoekers met een visuele beperking én een tactiele maquette en een audiotour met uitgebreide beeldbeschrijvingen. De derde prijs (€ 10.000,-) ten slotte gaat naar het Natuurhistorisch Museum Rotterdam voor een audiotour waarmee bezoekers met een visuele beperking op eigen gelegenheid het museum kunnen bezoeken en dezelfde informatie kunnen opdoen als mensen zonder beperking.

Over de RAAK Stimuleringsprijs

De RAAK Stimuleringsprijs maakt projecten mogelijk die zorgen voor een inclusieve museumervaring voor mensen met een visuele beperking. Uit alle inzendingen heeft de jury onder voorzitterschap van cabaretier en columnist Vincent Bijlo 3 finalisten gekozen. Tot 30 november kon iedereen in Nederland zijn stem uitbrengen via www.raakstimuleringsprijs.nl.

“Laat je inspireren door de prachtige plannen van deze prijswinnaars. Iedereen met een visuele beperking is welkom in musea, dat is waar we naar blijven streven met elkaar. Op deze feestelijke dag zijn we weer een stap verder gekomen bij dat doel!” – Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging.

De prijsuitreiking was online live te volgen op woensdagmiddag 8 december. Er was een inhoudelijk programma met sprekers van onder andere Museum Martena (winnaar 2020), Visio, Bartiméus en Mikxs. Het online event is binnenkort terug te kijken via het Youtubekanaal van de Oogvereniging.

Over de Oogvereniging

De Oogvereniging is de belangenorganisatie voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Een toegankelijke samenleving waarin iedereen kan meedoen is waar de vereniging zich voor inzet. www.oogvereniging.nl

Over Museum Het Schip

Museum Het Schip laat aan bezoekers het verhaal van de Amsterdamse School zien, horen, ruiken en voelen en trakteert ze tijdens rondleidingen, wandelingen, bustochten en fietstochten op een totaalervaring op de vele plekken waar de Amsterdamse School aanwezig is.

Het plan

Het museum wil tentoonstellingen, workshops en rondleidingen multizintuiglijk aanbieden aan mensen met een visuele beperking, zowel kinderen als volwassenen. Architectuur is er niet alleen om naar te kijken, maar kan met alle zintuigen ervaren worden! Voel de gevels golven onder je handen, onderga de bedompte geur van de negentiende-eeuwse krotten en volg de kunstige metselverbanden van de Amsterdamse School door de stad tijdens de rondleidingen. De vaste tentoonstelling wordt aangepast zodat bezoekers met een visuele beperking het museum zelfstandig kunnen bezoeken. Daarnaast vindt Museum het Schip dat iedereen zich creatief moet kunnen uiten, ongeacht beperking. Daarom worden ook de workshops toegankelijk voor blinde en slechtziende mensen. Speel met de ambachten en maak je eigen Amsterdamse School tegel of klei je eigen metselverband.

Voor alle bezoekers is het voelen, ruiken en horen een meerwaarde. Het gebruik van meerdere zintuigen is daarom een verrijking van elk museumbezoek. Door de multizintuiglijke tentoonstellingen, workshops en rondleidingen kan iedere bezoeker gelijkwaardig het museum bezoeken.

De Amsterdamse school

De zichtbare schoonheid van de architectuurstijl uit zich in uitbundige tastbare vormen. De geuren van de krotten van weleer werden vervangen door schone lucht in huizen die – door stromend water in het huis en ramen in alle kamers – een totaal andere geurbeleving kregen. De kakofonie van geluiden, hele gezinnen in eenkamerwoningen, werd door de gescheiden ruimtes in de huizen vervangen door een rustiger gezinsleven voor de bewoners. Rechte gevels maakten plaats voor golvende, ronde en speelse ornamenten en figuren. Door het gebruik van meerdere zintuigen kunnen straks ook blinde en slechtziende bezoekers de schoonheid van de Amsterdamse school ervaren bij Museum Het Schip.

Stem voor de RAAK Stimuleringsprijs

Tot en met 30 november 2021 kun je stemmen op het Museum Het Schip in Amsterdam voor de RAAK Stimuleringsprijs 2021.

Josee Roel, directeur Museum Het Schip:

“Sociale gelijkheid stond hoog in het vaandel bij de architecten van de Amsterdamse School. Bouwen aan vooruitgang was het uitgangspunt. Tot op de dag van vandaag streeft Museum Het Schip daarom naar toegankelijkheid voor alle doelgroepen in het museum. Stem nu op Museum het Schip!”

Ik stem op

Museum Het Schip – winnaar 2021

Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
*Verplicht in te vullen

Meer over Raak