Museum De Lakenhal

Kijken met je vingers

Museum De Lakenhal

Stem op dit project

Ik stem op

Museum De Lakenhal

Aanhef*
Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
Telefoonnummer
*Verplicht in te vullen

Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. Het roemruchte verleden van de stad wordt belicht in zeven collectiepresentaties, waaronder Leiden als bakermat van de Gouden Eeuw, Leiden Universiteitsstad, het Beleg en Ontzet van Leiden en Zeven Eeuwen Leids Laken.

Luister hier naar de plannen van Museum De Lakenhal:

Ervaren, verdwalen en ontdekken
Op jouw voorwaarden het museum bezoeken is het uitgangspunt van Kijken met je vingers. Het project biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid om Museum De Lakenhal op je eigen tempo en op ieder gewenst moment te bezoeken. Met de RAAK Stimuleringsprijs wordt de toegankelijkheid en de interface van de L@kenhal-app geoptimaliseerd, en worden topstukken uit de collectie in de app met content verrijkt. Zo kun je zélf bepalen waar je meer van wilt weten.

Kijken met je vingers
biedt mensen met een visuele beperking een unieke kunstervaring. Topstukken uit de collectie worden in de app verdeeld in een grid. Per vlakje wordt een unieke soundscape ontwikkeld, waarmee het kunstwerk via audiodescripties, geluiden en muziek tot leven wordt gewekt. Afhankelijk van waar je vinger zich op het scherm bevindt, krijg je automatisch het bijbehorende audiofragment te horen. Het bewegen van je vinger over het scherm heeft als voordeel dat je je een beter beeld vormt van hoe de verschillende onderdelen van het kunstwerk zich tot elkaar verhouden. En doordat de afbeelding automatisch inzoomt op de plek waar je vinger zich bevindt, kunnen mensen met beperkt zicht ook de details van het kunstwerk bekijken via hun scherm. Letterlijk kijken met je vingers dus!

Stem op dit project

Ik stem op

Museum De Lakenhal

Aanhef*
Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
Telefoonnummer
*Verplicht in te vullen

Meer over Raak