Museum Martena

De Aaitour

Museum Martena

Stem op dit project

Ik stem op

Museum Martena

Aanhef*
Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
Telefoonnummer
*Verplicht in te vullen

Museum Martena is gevestigd in een stadskasteel en vertelt verhalen over de stad Franeker en omgeving, zoals over de voormalige universiteit van Franeker en over de geleerde vrouwe Anna Maria van Schurman. Dit heerlijke verhalen- en portrettenmuseum heeft de klassieke negentiende-eeuwse museale uitstraling weten vast te houden en is een ‘slow museum’ met alle tijd voor echte persoonlijke aandacht.

Luister hier naar de plannen van Museum Martena:

De Aaitour
De Aaitour is een rondgang op eigen gelegenheid, of met een persoonlijke gids, door het museum met een audiotour bij 30 objecten. In de audiotour worden beeldbeschrijvingen gecombineerd met achtergrondinformatie en anekdotes. De beeldbeschrijvingen zijn noodzakelijk voor blinden en slechtzienden, zodat ‘er meer gebeurt in je hoofd’. Maar met alleen beeldbeschrijvingen ben je er niet. De combinatie met leuke informatie maakt dit een uniek en nieuw concept. Daarnaast mag je bij alle 30 onderdelen een object voelen. Dit kan variëren van het volledige gereconstrueerde kostuum van Saepck van Vervou dat op haar portret te bewonderen is (droeg ze eigenlijk ondergoed?), tot de geplooide kraag van een professor of een gondel uit het reuzenrad van Kooistra’s Kermis. Het aanraken (aaien) van de objecten geeft blinden en slechtzienden informatie en zorgt voor een beleving voor gewoon zienden. ‘Je kunt je beter tot de omgeving en de spullen verhouden, als je het mag aanraken.’ zegt een bezoeker.

Voor iedereen
In een museum is veel te zien. De Aaitour is een audiotour met een speciale component voor mensen met een visuele uitdaging, maar de tour is voor iedereen! Dit wordt de enige audiotour van Museum Martena. In het Nederlands, Fries, Engels en Duits, maar ook in gebarentaal. Een inclusieve tour met een belangrijke voelcomponent is toekomstbestendig en duurzaam en past bij onze filosofie. Museum Martena wil de objecten dichter bij de mensen brengen: geen touwtjes voor de stijlkamers, geen vitrines als het niet nodig is en op alle stoelen mag je zitten. In onze aanraakstijlkamer mag je authentieke voorwerpen aanraken en gebruiken (thee drinken, spelletjes doen, op het harmonium spelen). In de Aaitoer draait het om replica’s. Maar toch, wie wil er niet een klein houtsnijwerkje als dat van Anna Maria van Schurman aaien en voelen hoe nauwkeurig zij een portret in hout kon maken?

Stem op dit project

Ik stem op

Museum Martena

Aanhef*
Voorletters*
Tussenvoegsel
Achternaam*
Telefoonnummer
*Verplicht in te vullen

Meer over Raak