Samen Wijzer

Kijken en musea lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe kun je je door al het moois dat een museum te bieden heeft, laten raken als je blind of slechtziend bent? Met deze vraag gingen zo’n veertig Zienswijzen op pad. Samen kozen ze veertig Nederlandse musea uit die ze graag op eigen wijze wilden ontdekken. Een Zienswijze is nieuwsgierig, geïnteresseerd in kunst en cultuur en ondernemend: Zienswijzen kijken met een open blik de wereld in én zij hebben een visuele beperking.

Van ieder museumbezoek maakte elke Zienswijze een belevingsverslag en alle ervaringen zijn gebundeld in de Zienswijzer die voor u ligt. Een resultaat waar wij blij mee zijn, omdat het bewust maakt en ervoor gaat zorgen dat Nederlandse musea toegankelijk(er) worden.

Deze Zienswijzer is voor ons allemaal. Voor mensen met een visuele beperking die willen weten hoe lotgenoten een museumbezoek ervaren en welke musea aansprekend zijn. Voor hun naasten die graag samen iets willen opsteken. Maar uiteraard ook voor alle musea die inclusie hoog in het vaandel hebben staan. Soms maakt een kleine aanpassing al een groot verschil. Dat lees je in deze Zienswijzer tussen alle regels door. En het mooie is: met een andere blik naar de presentatie van een collectie kijken, maakt ons allemaal wijzer. Dit zorgt voor een completer en toegankelijker museum voor álle bezoekers met en zonder visuele beperking. Het maakt een museum voelbaar.

Museumbezoekers met een visuele beperking helpen musea graag verder op weg naar inclusie. Deze Zienswijzer is daar een krachtig voorbeeld van en een mooie stap in die richting. De Zienswijzer laat ook zien dat samenwerken leuk is en dat je verder komt als je elkaar de weg wijst.

Afbeelding cover en binnenzijde Zienswijzer
ZIENSWIJZEN is een spin-off van de RAAK Stimuleringsprijs.

Over Raak